Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Főzdefeszt sztárvendége a Gösser Zwickl, a Gösser titkos fegyvere, amit a Mikszáth Kálmán tér és a Krúdy Gyula utca sarkán fognak csapolni. Alant Homárosz Dining Guide-béli cikkének újraközlése.

A gössi sörgyár bejáratától jobbra négy hatalmas zöld tartály áll, melyre szép plakátbetűkkel az van pingálva, hogy a tartalma 3200000 korsó sör, vagy valami ilyen eszeveszettül magas szám, de minket nem ez az amúgy lenyűgöző jelenség érdekel, hanem egy egészen aprócska. A tartályok alján, körülbelül derékmagasságban egy kis rézcsap ugrik elő a falból. Ez a zwicklehahn, innen származik a zwickl.

Persze ez nem egészen igaz, de jól hangzik, ezért a turistáknak ezt mondják. Annyi igaz, hogy a Zwickl a zwickelhahnból származik – úgy a szó, mint a folyadék – de a zwickelhahn a sörfőző kis csapja, és nem feltétlenül a hazafelé tartó munkások csentek vele maguknak némi sört. Erre a legendára a „zwickeln” szó jelentése adhat magyarázatot, ami annyit jelent: „csenni”.
Mert valóban ez az állapota a sörnek, amikor a leginkább érdemes elcsenni. Már túl van az erjedésen, de még nincsen se leszűrve, se kondicionálva. Van benne alkohol bőven, de nem csak az. A szűretlen sör tápértéke sokkal magasabb, mint a szűrté: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, szelénnel, és még ki tudja mi mindennel. Csupa egészséges és tápláló dologgal.


Ez a gazdagság az ízében is megjelenik. Az árpamaláta hagyományos édessége némi érdes növényi, már-már sós aromával egészül ki, illetve felmutatja a szűretlen búzasörökből ismert citrusos savankásság egy a búzasöröknél sokkal finomabb leheletnyi, elegáns változatát. Az ízkompozíciónak stabil hátteret ad a Gösserre jellemző férfias komlózás, és külön izgalmassá teszi a benne lévő élesztő csípős, frissítő íze. Az élesztő teszi ezt a sört olyan zavarossá – az osztrákok ezért hívják Naturtrübnek, azaz természetesen zavarosnak. Az élesztőtől és a számos kiszűretlen fehérjétől olyan sűrű a folyadék, hogy szinte harapni lehet – egyszerre frissítő és laktató, fanyar és édes, pikáns és harmonikus, friss.
Annyira friss, hogy nem is áll el sokáig. Egy hordó Zwickl szavatossági ideje mindössze harminc nap. Talán ez is az oka, annak, hogy a Gösser nemzetközi szortimentjében nem szerepel, és Bécsen túl már nemigen kapni.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr442897848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanisz 2011.05.12. 16:39:00

Hát nem hoz lázba a többi mellett, de talán egy azért majd lecsúszik belőle.

Atekboy 2011.05.16. 13:48:11

Engem főleg a sűrűsége fogott meg, de nem került fel az általam állított dobogóra.
süti beállítások módosítása