Kiss Tamás, alias Hopfanatic csak a 2012 júniusi Főzdefeszten mutatkozott be a nagyközönség előtt, a híre azonban megelőzte: a Midnight IPA és a Single Hopped Amarillo IPA a pesti Első Házisörfőző versenyen lett aranyérmes, az Angry Beast a rozsnyói házisörfőző-verseny Grand Championja lett. A Bitterfly aztán a Főzdefeszt egyik instant kedvence lett, a Grabanc méltó kihívója.
A Hopfanatic nem pihen, augusztusban talán meglesz a rozsnyói nagy főzet a Grand Champion Angry Beastből, de addig is készülnek a meredek új kísérletek, a pár hónapja például egy egyszerű üveget kaptam tőle, azzal a felirattal, hogy jázminrizses-mazsolás. Még nyitatlanul elneveztem magamban Piláfnak - végül is a rizs és a mazsola az piláf, mi más?
Mély sötétnarancs színe van és hamar múló sárgás krémes habja. Illata egy mézesen parfümös belga maláta és egy fűszeres-pikáns-rózsás-citrusos élesztő illata. Íze elég érdekes, elsőre csak a belga jellegű habzás jön, és némi vastag malátaédesség, majd szinte átmenet nélkül belép a keserűség, ami a végéig egyre fokozódik és az utóízt likőrösen eluralja.
Van egy fura textúrája, mintha a sörnél vastagabb- összetartóbb anyagból készült volna. Ha nagyon akarom, megtalálom benne a rizst és mazsolát - a rizsből valami szokatlan édeskésséget, ami hamar elveszik a likőrös komlókeserűsgben, a mazsolából meg valami alkoholos boros jelenséget érzek – valami nagyon belga jellegű ízt. Ez így kortyra lehet kb. 8% alkohol. Szép darab. Feslett erkölcsű sör.
Mr. Hopfanatic így ír a műhelytitkokról: … a rizst megfőztem bő vízben majd ezt a vizet felhígítottam a megfelelő mennyiségre, majd beletettem a malátát is, aztán jött a szokásos Hopfanatic féle cefrézés, majd komlózás, és jófajta belga apátsági élesztővel beoltás, aztán a mazsolát én nem az erjedés után tettem bele mint mások hanem én az erjedés elején - így a mazsolában lévő cukor is leerjedt a sörrel - adva a boros jelleget.