Véletlenek szép összjátéka, hogy a NO LIMIT ebben a formában itt van az asztalomon, és pénteken egy egész hordót megihatunk belőle. Évek óta tartják a rozsnyói Kalteneckerben Közép-Európa egyik legrangosabb házi sörfőzőversenyét, de épp idén történt meg először, hogy nem lengyel, hanem egy magyar házi sörfőző nyerte meg a Grand Champion címet. Épp nyáron lett kész a Kaltenecker új modern főzdéje, ami mellesleg vagy tízszer akkora, mint a régi, és a legtöbb kisüzemi. Ehhez kapcsolódik a Kaltenecker kitörése a nemzeti piacról, az, hogy jelenleg egy amerikai nagykereskedővel tárgyalnak az amerikai piacra lépésről, és egész Közép-Európában is forgalmaznak. Ehhez a fejlődéshez tartozik persze az új design is, ami az előzőnél sokkal csinosabb és kétségtelen minimálisan szükséges a nemzetközi térhódításhoz.
Kiss Tamás tehát „véletlenül” pont ennek a fontos évnek a májusában nyerte meg a Slovak Homebrew Star versenyt, aminek jutalma, hogy a sörből lefőznek egy rendes sörfőzdés adagot. Igaz, hogy a versenyt az Angry Beast nyerte meg, Kiss Tomi valamiért mégis inkább egy új sört akart megfőzni. A No Limit egy agyonkomlózott Imperial Double IPA, igazi amerikai stílusú sör, ami próbára teszi a sörfőzde képességeit. Még szerencse, hogy épp készen lett a világklasszis új főzde.
Az IPA-k szokásos narancsszíne helyett inkább vörösréz színű ital csorog a poharunkba, masszív sárgás habbal, ami lassan múlik, sőt alig akar elmúlni, és lustább az átlag haboknál, ami 10%-os alkoholtartalomnál legalábbis figyelemre méltó.
Az illata kegyetlen komlóillat némi citrusossággal és némi gyomnövényes szúróssággal . A korty elsőre kifejezetten édes – egy égetett cukorgombolyag ül fel a nyelv hegyére, de aztán hátraolvad, és némi felvillanó agresszív gyümölcsösség után brutális földes keserűségbe csap át. Közben szilváspite, Walker-keksz és más hallucinációkon át rohan az íz. Alig lehet követni, semmire nem hasonlít ez a kiélezett feszültség a sütis maláta és a citrusos savas keserűség közt, ami a végén gyönyörűen összeborul a narancslekvár és gazdag, sűrű és omlós kakaó utóízben, amit a két haragos együtt ad ki – mondjuk. De a következő kóstolásra lehet, hogy más jön ki.
Az első magyar igazi amerikai újhullámos sör, hullámvasút, horrorpark, végletes és harsány. Érdemes pihentetni, szellőztetni, melegíteni, a fele simán eltehető másnapra. Na ehhez találjatok ételpárosítást!