Az idei őszi Főzdefeszt sztárvendége egyértelműen a Zirci Apátsági Sörfőzde. A magyar sörforradalom rövid történetében kevés ilyen korrektül átgondolt, megalapozott projekt van, mint amilyen ez a zirci itt – a projektről korábban már írtam itt >>>
Lássuk, hát a söreiket.
Az elegánsan archaizáló, mégis kortárs sörcímke üde napsárga színű folyadékot takar. A palack felpattintása után erős és kellemes búzasör illat fűszerezi a levegőt. A bevezetés profi, innentől csupa jó dolgot feltételezünk a sörről. A habja masszív, közepesen tartós.
Az első korty nem a szokásos buja és tömött búzasör-ízeket hozza. Inkább egy könnyű ivósör kellemesen pikáns keserűségét, és a korty lágyan csúszik le a torkunkon. Különösebb reveláció nélkül, de kellemesen és közérthetően. Akár egy pilsbe oltott búzasör.
Később tetten érhető benne egy szép búzaélesztős zamat, de csak idézet szinten, az utóíz haloványan citrusos komlóssága előtt egy kicsivel.
Ahogy látni fogjuk az egész szortimentnél (ja, nem, bocs a pilzenit megittam valamelyik este egy hajtásra és nem maradt több, ezért abból nem lesz szakmai kóstolás), ez a búza is az ihatóság trendjének tökéletes kiteljesedése.
Nem véletlenül mondtam, hogy átgondolt a projekt. Komoly sörfőzde nyílt Zircen, országos terjesztésre berendezve, olyan programmal, ami mindenkihez szól – lásd: első valódi magyar kolostori sör. A receptek is ebben a szellemben készültek: a kortárs szájíznek igyekeznek tetszeni a sörforradalom tapasztalatait felhasználva.