Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az osztrák whiskys

2010.06.30. 09:17 - TonyCaviar



Ausztria nem csak Gösser-ország, és az osztrák sörfőzés nem merül ki a tisztességes Märzenek, és tökéletes Zwicklök gyártásában, mert ott van pl. az ősrégi, mégis innovatív, független Schloss Eggenberg sörfőzde, amitől ezt a Nessie-t is kaptuk.

Azt azért nem mondom, hogy lehidaltam a salzkammerguti sörgyár innovativitásától és kreativitásától, de az látszik rajtuk, hogy belőtték magukat egy olyan finom, elegáns, kis volumenekkel és kis üvegekkel dolgozó csúcs-kategóriába, melyet folyton változatos, újfajta sörökkel, ínyencségekkel kell etetni. Különösen erősek különölsen erős sörökben, így a hűtőmben biztonságban várakozó 9%-os UrBockjuk mellett készítenek egy úgynevezett Schamislaus nevű sört, melyben 14% alkohol van.
A MacQueen’s Nessie elnevezést nem tudom másképp megfejteni, mint egy némileg olcsó poénkodást skót témában, a MacQueen a skót, a Nessie az ő takaráékos háziállatja, a Loch Nessi szörny, ami csak néha bújik elő – ő a Nessie. Ha valaki tud jobb megoldást, tálaljon ki.
A Nessie színe szép mélysárga, habja meggyőző, dunyhaszerű de hamar múlik, és izgató, üde malátás illata van. Belekortyolva az első kellemes meglepetés, a finomkodó, apró szénsavbuborékok. Ezek a buborékok egy elég egyedi malátaízt hordoznak a hátukon, valami száraz, mégis gejl malátaízt, ami leginkább a Miller Genuine Draftra hasonlít, de annak lapos vízíze nélkül. Ez nyilvánvalóan a főszerepben behirdetett whisky-maláta íze. Láttunk már ilyen whisky-s sört, és nem volt benne sok köszönet. Ez azonban nem rossz, bár szokni kell kicsit ezt száraz, némileg füstös maláta koncepciót.
Kóstolás közben olyan érzés, mintha a keserűség is ebből a malátaízből nőne ki, mintha nem is a komló bújna ebbe az álarcba, a végén persze kiderül, hogy a komló az, ami a harmadik kortyra rendesen átírja az ízérzékelést, és a negyedik kortytól az ember már egy erősen komlós szájízzel kóstol, ami torzítja az eredményeket.
A komló is rendben van, szépen eljátssza a whisky keserűségét, de persze ebben lehet, hoyg a malátza is segít neki. Nehéz kibogozni ezt a sört, nehéz eldönteni, hogy itt eljátsszák a whisky-re hasonlító ízt, vagy a sör lényegi összetevőiben, szerkezetében van valami, ami whiskyhez hasonlatossá teszi. Mindenesetre aki érdeklődik a maláta különféle arcai iránt, az kóstolja meg, mert ez egy valóságos utazás Malátába, a végén még egy kicsit alkoholmentes-sör íze is lesz, fura jelenség, de nem volna rossz, csak az a fémesség ne volna benne. Meg, ha szabad ilyet kérnem, egy kicsivel több test nem ártott volna egy ilyen összetett ízkoncepció alátámasztásához.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr572119038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2010.06.30. 09:26:56

Lehet hogy nem tudom mit jelent az a szó hogy whisky, de nekem ebben a sörben semmi különös nem volt, nem tért el nagyon a többi kellemes, iható, jó de nem extra sertől.

TonyCaviar 2010.06.30. 09:45:44

Azt hiszem, összességében kb én is ezt állítom. Csak több mondattal.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.06.30. 10:49:53

Ilyet ittam valamikor régen, bécsi Westbahnhof-on. Az egyetlen oka a vásárlásnak az volt, hogy nem olvastam el rendesen, és gondoltam ez whisky és sör keveréke lesz (volt a Cora-nak is valami XO sör-konyak keveréke), és akkor éppen alkohol kellett. Az nem volt benne, és kb. ez minden amire emlékszem a sörből. Sz'al bátortalanul megerősíteném az előttem szólókat.

Serkoptató 2010.06.30. 10:55:49

Nem kell csodálkozni. A whisky tulajdonképpen egy komlózatlan sörből készült párlat.
Pl. ha Bambergben egy főzethez elfelejtenének komlót adni, úgy erjesztenék le, lepárlás és min. 3 év hordós érlelés után whiskynek lehetne nevezni.

mudd 2010.06.30. 17:05:35

a kep hattereben a szentlelek lathato. (eloszor azt hittem, hogy pogany utra tertel, azert cserelted le a papat, de megvilagosodtam)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.30. 18:40:30

Gösser Bock létezik Ausztriában, csak ott éppen világos a szentem. Az egy ungárise felfogás, hogy a bak sör csak barna lehet, na és fordítva is, azaz a barna sör csak bak lehet.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.07.02. 16:42:11

@Serkoptató:
:)
ez igy meredek lenne és nem hívhatnák whiskynek.

de valóban van egy szakasz ahol a 5-8%-os folyadékot néhol hívják sörnek.Valóban,mint egy komlómentes ale.
Ahogy én tudom pl. a beer szó is a barley(árpa) egyik elfajzása.

Serkoptató 2010.07.02. 21:31:46

@Barman's Choice: Tárgyaljuk ki egyszer ezt a témát, mert engem komolyan foglalkoztat ez a sör-whisky rokonság!

Gérard Duchemin 2010.07.05. 12:08:12

@Barman's Choice: Attól még hogy a beer szó az árpából származik (bár ez egyszerűen nem igaz, hanem italt jelent. lásd latin bebere) még nem következik semmi.

Gérard Duchemin 2010.07.05. 12:09:41

@Gérard Duchemin: És kártékony babona, megakadályozza hogy másfajta barnák elterjedjenek

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.07.06. 18:39:22

@Gérard Duchemin:
akkor leirom,mit mondanak erről itt.
az "ős angol"-nak hívott nyelvből vett béor és az ős germán nyelvekből vett bior megfelelőjeként nevesitik a beer szót.azt valószínüsitik,hogy a bere szóból jön ami a barley elfajzása ésátalában a 16.század környékén használták a komlózott malátalére.
manapság az erjesztést követő éslepárlás elötti folyadékot Skóciában wash-nak hívják,ugyanezt USA-ban beer-nek.Pl a bourbont gyártó JD-nél ez a stiller's beer.
süti beállítások módosítása