Ausztria nem csak Gösser-ország, és az osztrák sörfőzés nem merül ki a tisztességes Märzenek, és tökéletes Zwicklök gyártásában, mert ott van pl. az ősrégi, mégis innovatív, független Schloss Eggenberg sörfőzde, amitől ezt a Nessie-t is kaptuk.
Azt azért nem mondom, hogy lehidaltam a salzkammerguti sörgyár innovativitásától és kreativitásától, de az látszik rajtuk, hogy belőtték magukat egy olyan finom, elegáns, kis volumenekkel és kis üvegekkel dolgozó csúcs-kategóriába, melyet folyton változatos, újfajta sörökkel, ínyencségekkel kell etetni. Különösen erősek különölsen erős sörökben, így a hűtőmben biztonságban várakozó 9%-os UrBockjuk mellett készítenek egy úgynevezett Schamislaus nevű sört, melyben 14% alkohol van.
A MacQueen’s Nessie elnevezést nem tudom másképp megfejteni, mint egy némileg olcsó poénkodást skót témában, a MacQueen a skót, a Nessie az ő takaráékos háziállatja, a Loch Nessi szörny, ami csak néha bújik elő – ő a Nessie. Ha valaki tud jobb megoldást, tálaljon ki.
A Nessie színe szép mélysárga, habja meggyőző, dunyhaszerű de hamar múlik, és izgató, üde malátás illata van. Belekortyolva az első kellemes meglepetés, a finomkodó, apró szénsavbuborékok. Ezek a buborékok egy elég egyedi malátaízt hordoznak a hátukon, valami száraz, mégis gejl malátaízt, ami leginkább a Miller Genuine Draftra hasonlít, de annak lapos vízíze nélkül. Ez nyilvánvalóan a főszerepben behirdetett whisky-maláta íze. Láttunk már ilyen whisky-s sört, és nem volt benne sok köszönet. Ez azonban nem rossz, bár szokni kell kicsit ezt száraz, némileg füstös maláta koncepciót.
Kóstolás közben olyan érzés, mintha a keserűség is ebből a malátaízből nőne ki, mintha nem is a komló bújna ebbe az álarcba, a végén persze kiderül, hogy a komló az, ami a harmadik kortyra rendesen átírja az ízérzékelést, és a negyedik kortytól az ember már egy erősen komlós szájízzel kóstol, ami torzítja az eredményeket.
A komló is rendben van, szépen eljátssza a whisky keserűségét, de persze ebben lehet, hoyg a malátza is segít neki. Nehéz kibogozni ezt a sört, nehéz eldönteni, hogy itt eljátsszák a whisky-re hasonlító ízt, vagy a sör lényegi összetevőiben, szerkezetében van valami, ami whiskyhez hasonlatossá teszi. Mindenesetre aki érdeklődik a maláta különféle arcai iránt, az kóstolja meg, mert ez egy valóságos utazás Malátába, a végén még egy kicsit alkoholmentes-sör íze is lesz, fura jelenség, de nem volna rossz, csak az a fémesség ne volna benne. Meg, ha szabad ilyet kérnem, egy kicsivel több test nem ártott volna egy ilyen összetett ízkoncepció alátámasztásához.
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.