A Folyékony Kenyérben eddig nem volt szokásunk olvasói leveleket közölni, de Secnir kódnevű olvasónk ezúttal nagyszerűen megragadott bizonyos problémákat, melyeken már magam is sokat rágódtam.
"Szia
Van egy kérdésem, melyben talán te, vagy a többi olvasód tud segíteni.
Otthon viszonylag sok munkát ölök abba, hogy a kenyér házi legyen, a tej a tehenészetből jöjjön, a paprika, paradicsom, uborka, cékla a kertben teremjen meg. Bort -néha- szintén készítünk a családdal, ha van úgy rá közösen érkezésünk. Pálinkát is (persze szigorúan csak gyümölcsből stb).
Aztán olyan három éve történt az, hogy vettem két vagy három üveg különböző sört talán a Tescoban vagy az Auchanban, nem tudom. Pusztán kíváncsiságból vettem, ismeretlenek voltak a számomra (akkor emelték meg a söröket viszonylag drasztikusan). Utána megkóstoltam őket, az egyiktől fostam, a többi olyan finom volt, hogy máig nem emlékszem az ízére, csak arra, hogy fájt tőle a fejem két napig...
...akkor lement nálam a redőny, és azt mondtam, hogy ok, főzzünk sört. persze olcsó legyen és jó. Emlékeztem rá még tanulmányaimból, hogy árpát megpirítunk, felfőzzük, a szűretet komlóval és élesztővel összekeverjük, főzzük, stb.
Internet elő, sörrecept keresgélés. Volt ezerféle, abból kipróbáltam kettőt. Az egyik borzalmas volt, a másik színre gyönyörű aranysárga volt, viszont amikor csapoltam, behánytam. Nem sörélesztővel csináltam, mert nem kaptam, hanem hagyományossal. A mókusok elköltöztek a szomszéd fáról, mert nem bírták a szagát, én hypót spricceltem szét a pincében, hogy az emeleten ne lehessen érezni a szagát.
Kicsit akkor felfüggesztettem a sörfőzést.
És akkor találtam egy (több) olyan céget, amely házi sörfőző berendezést kínál, angol, ausztrál és amerikai kész malátából, adják a komlót, a sörélesztőt.
mindez baráti áron.
a kérdésem a következő volna: Ismersz (ismertek)-e valakit, akinek van ilyen? Milyenek a tapasztalatai? Kóstolt-e valaki ilyen házi készítésű sört? Életben maradt-e? Hol jött ki a sör (torok, cső, ánusz)? Van-e valakinek egy fix helye, ahol lehet kapni malátát, komlót, sörélesztőt (ez nagyon fontos), persze kis tételben?
Válaszodat (válaszaitokat) előre is köszönöm
a linkek : http://hazisor.hu/
vagy ezt? http://www.coopersbeer.hu/sorok_indulo.html
vagy ezt? http://www.bigyoshop.hu/?q=products/show/otthoni-sorkeszito-szett
„
A magam részéről azt tervezem, hogy beruházok az egyik sörkészítőbe és megírom tapasztalataimat. De melyikkel kezdjem?