A Greene King az angol sörgyártás egyik nagy oroszlánja, már csak abban az értelemben is, hogy sokat eszik. A 18 században egy Greene nevű figura alapította, és a szomszéd King volt az első összeolvadás. A huszadik század egyetlen évtizede sem telt el komolyabb bevásárlás nélkül, egyszer egy gyár (pl. a skót Belhaven), egyszer egy pub-hálózat, legutoljára egy tengeri herkentyűket áruló étteremlánc. Így ma a Greene Kingnek már több mint 2000 kocsmája van, és az angol sörpiac közel 2%át uralja.
Noha innen Magyarországról egy hazai tulajdonú söróriás tulajdonképpen vonzó jelenségnek is tűnhet, az angolok már ennek sem örülnek. A CAMRA rendszeresen püföli a Greene Kinget, amiért felvásárlásai során meg-megszüntet egy-egy helyi terméket, amivel csökkenti a választási szabadságot. Itt közép-európában egész márkákat dobnak kukába, vagy silányítanak olcsó huggyá távoli kontinensekről érkező multik, mégis talán csak némi bosszús morgást idéznek elő a lokálpatrióták bajsza alatt.
Említésre méltó még, hogy az alapító unokáját Graham Greene-nek hívták és neves angol íróként tartják számon, az ő unokáját meg szintén Graham Greene-nek hívják, és jelenleg – 80 évesen is - a konzorcium vezetője, és ami talán eggyel meglepőbb – egy budapesti könyvkereskedés társtulajdonosa.
A Greene King azonban bármekkora oroszlánná zabálta is fel magát, a mai napig több tucatnyi sört főz, köztük komoly különlegességeket, mint pl. a 97 ratebeer-pontos Suffolk Strong Ale-t, ezt a legközelebb Bécsben beszerezhető sört, ami a cég egyetlen igazi csúcssöre. A Suffolk Stong Ale két ale keveréke: az Old5X egy 12 alkoholszázalékos, hatalmas tölgyfahordókban legalább 2 évig érlelt ale és a BPA, egy sötét színű, testes friss ale kerül bele – melyeket valószínűleg nem forgalmaznak külön, de legalábbis a ratebeer nem tud róluk.
Sötét meleg-vörösesbarna folyadék. Sűrű karamellszínű habja hamar elmúlik és finom fátyol marad utána. Az első íz a pörköltségnek, a kávénak és a savanyúságnak egy jellegzetes idegen és némileg fáradt aromája, ami aztán egyre erősödik, hangosodik, végül megtelik élettel, szilvás, pirosas gyümölcsös lesz. A csúcsponton a komló átveszi az egyéb keserűségek helyét és a kávé kakaóba vált. A hosszú és komplex íztörténetben további boros, marcipános, meggyes, szilvás jegyek parádéznak. Az édessége külön említést érdemel - mindvégig nagyon megnyugtató és kellemes barnacukor
Érdekes, ahogy a vintage portóis hordós nemesség feloldódik egy szokásos alacsonyan karbonált ízes ale-ben – lesz belőle valamiféle portói-fröccs – ami azért jobb, mint amilyennek ez hangzik. Száraz és üdítő, mégis karamelles, whiskys, bizsergető.