Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A Greene King az angol sörgyártás egyik nagy oroszlánja, már csak abban az értelemben is, hogy sokat eszik. A 18 században egy Greene nevű figura alapította, és a szomszéd King volt az első összeolvadás. A huszadik század egyetlen évtizede sem telt el komolyabb bevásárlás nélkül, egyszer egy gyár (pl. a skót Belhaven), egyszer egy pub-hálózat, legutoljára egy tengeri herkentyűket áruló étteremlánc. Így ma a Greene Kingnek már több mint 2000 kocsmája van, és az angol sörpiac közel 2%át uralja.
 


Noha innen Magyarországról egy hazai tulajdonú söróriás tulajdonképpen vonzó jelenségnek is tűnhet, az angolok már ennek sem örülnek. A CAMRA rendszeresen püföli a Greene Kinget, amiért felvásárlásai során meg-megszüntet egy-egy helyi terméket, amivel csökkenti a választási szabadságot. Itt közép-európában egész márkákat dobnak kukába, vagy silányítanak olcsó huggyá távoli kontinensekről érkező multik, mégis talán csak némi bosszús morgást idéznek elő a lokálpatrióták bajsza alatt.

Említésre méltó még, hogy az alapító unokáját Graham Greene-nek hívták és neves angol íróként tartják számon, az ő unokáját meg szintén Graham Greene-nek hívják, és jelenleg – 80 évesen is - a konzorcium vezetője, és ami talán eggyel meglepőbb – egy budapesti könyvkereskedés társtulajdonosa.

A Greene King azonban bármekkora oroszlánná zabálta is fel magát, a mai napig több tucatnyi sört főz, köztük komoly különlegességeket, mint pl. a 97 ratebeer-pontos Suffolk Strong Ale-t, ezt a legközelebb Bécsben beszerezhető sört, ami a cég egyetlen igazi csúcssöre. A Suffolk Stong Ale két ale keveréke: az Old5X egy 12 alkoholszázalékos, hatalmas tölgyfahordókban legalább 2 évig érlelt ale és a BPA, egy sötét színű, testes friss ale kerül bele – melyeket valószínűleg nem forgalmaznak külön, de legalábbis a ratebeer nem tud róluk.

Sötét meleg-vörösesbarna folyadék. Sűrű karamellszínű habja hamar elmúlik és finom fátyol marad utána. Az első íz a pörköltségnek, a kávénak és a savanyúságnak egy jellegzetes idegen és némileg fáradt  aromája, ami aztán egyre erősödik, hangosodik, végül megtelik élettel, szilvás, pirosas gyümölcsös lesz. A csúcsponton a komló átveszi az egyéb keserűségek helyét és a kávé kakaóba vált. A hosszú és komplex íztörténetben további boros, marcipános, meggyes, szilvás jegyek parádéznak. Az édessége külön említést érdemel - mindvégig nagyon megnyugtató és kellemes barnacukor

Érdekes, ahogy a vintage portóis hordós nemesség feloldódik egy szokásos alacsonyan karbonált ízes ale-ben – lesz belőle valamiféle portói-fröccs – ami azért jobb, mint amilyennek ez hangzik. Száraz és üdítő, mégis karamelles, whiskys, bizsergető.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr353077562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.07.19. 11:35:08

Olyan nincs hogy vintage portóis hordó - a Vintage Port kb nagyon pongyolán annyit tesz, mint évjáratos portói. Csak a nagyon jó termésű éveket mondják ki vintage-évnek, és a hordós érlelés után az adott évjárattal ellátott címkéjú palackban akár 30-40 évet is érhet palackban a portói. De lehet olyan is, hogy több évjáratot vegyítenek és mint pl a konyaknál (cognac) a borok korának átlagát írják rá 10, 20, 30, 40 éves vintage port

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.07.19. 11:39:15

amúgy ez valóban nagyon érdekes, hogy - laikusként kóstolva -egy nagyon komoly whisky, portói vagy akár egy Paradiso konyak íze az olcsóbb azonos brandtől abban különböztethető könnyen meg, hogy a már az illatokban határozottan érződik a hosszú érlelés nemessége. Gondolom ez sörnél is így van, vagy így kéne hogy legyen...

Budapesti Szexipari Vállalat 2011.07.19. 12:55:57

Közép-Európa nagybetű. Ragozva is.

@pif:
Ha a sört hosszan érleled, romlott sört és hasmenést kapsz.

A rendes - nem palackozásra pasztőrözött - sör eltarthatósági ideje kevesebb mint 1 hónap, még hideg (nem hűvös) helyen is. Legalábbis az európai típusú világos és barna söröknél.

Hogy az ale típusú sörök esetében mi a helyzet, azt nem tudom, de a több éves érlelés nekem ott is fölöttébb gyanús.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.07.19. 13:15:15

A Camra nem csak ezeket a típusú "multikat" vágja.
Két napja kitört a botrány a Camra és a Brewdog közt,mert a Camra törölte őket a GBBF-ről.Szóval,Tony Caviar,brewdogos sört nem fogsz kóstolni a londoni fesztiválon:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.07.19. 13:22:19

@Budapesti Szexipari Vállalat: "Ha a sört hosszan érleled, romlott sört és hasmenést kapsz." NEM ÉS NEM. Ha túlerjeszted, akkor igen. De az érlelés része az ún lágerolás is. Ez - csakúgy mint a jó bornál - általában egy hideg sziklapincében - szabályozott hőmérsékleten és körülmények közt történik. Ez akár több hónap is lehet. Lásd pl a weltenburgi jura-kori szikla alatti pincéket. Nem is beszélve a palackban történő utóérlelésről...

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.07.19. 13:31:08

Egyébként ezt portói hordóban érlelték volna?
Nem arról van itt szó,hogy a vintage ale az egy kis marketing elirás,mert ez old ale,ami ha jól tudom azt (is) jelenti,hogy valóban érlelik mielőtt piacra dobják.
Mondjuk igaz,ettől még a tölgyhordóik lehettek ex-portok.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.07.19. 13:41:38

@Budapesti Szexipari Vállalat: "A rendes - nem palackozásra pasztőrözött - sör eltarthatósági ideje kevesebb mint 1 hónap, még hideg (nem hűvös) helyen is. Legalábbis az európai típusú világos és barna söröknél"

Ehhez mit szólsz: www.erzbierschof.ch/audienz/de/shop/13-brauereien/22-de-molen/84-demolen-helaverdoemenis-033l.html

25 év

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.07.19. 13:45:36

@pif: ok ez nem európai típusú (imp stout), de talán szemléltet valamit...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.07.19. 13:52:07

@Barman's Choice: Nekem a honlapjuk alapján inkább csak a 2 éves hordós érlelés miatt tűnik vintage-nak, nem írják, hogy ex-portóis hordók. Azt azért - lásd pl DeMolen általában büszkébbek, hogy ne írják oda...

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.07.19. 14:02:41

@pif: erre gondoltam,csak a bejegyzésben olvastam,hogy "vintage portóis hordós".

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.07.19. 15:01:46

@Budapesti Szexipari Vállalat: azért akad néhány sör, aminek nem árt meg a hosszabb érlelés. a magas alkohol és/vagy magas komlótartalom és/vagy a palackban történő másod/sokadlagos erjedés miatt (bár végülis tartályban is sokáig pihentetik az igazán komplex söröket).
amit mondtál, legfeljebb a magyar piac termékeire igaz.

TonyCaviar 2011.07.19. 17:09:55

@pif: ja látom már, igazából csak a vesszők hiányoznak, magam sem gondoltam vintage-portóis hordóra.

budai zöld 2011.07.19. 20:22:37

@pif:
Pontosítás a portói témához:
- a Vintage portóik másfél-két év után kerülnek hordóból palackba. Ezeken a palackokon szerepel az évjárat.
- amikor több év termését vegyítik, abból lesz a tawny / ruby, 10 / 20 / 30 / 40 year old port, de ez nem Vintage. Ezek az idejük nagy részét fában töltik, és csak "eladásra" palackozzák.

Ízre az utóbbi az, amelyik tényleg átlényegül a hordós érleléstől (sápadtra, diósra, dohányosra), a vintage viszont meglepően borszerű marad.

Bud Taste 2011.07.19. 22:37:32

Greene King 2004-ben lett Champion a GBBF-on, mikor kihirdették az eredményt mindenki fütyült, mert azok akik ittak már az IPA-jükből tudták, hogy csak erre az alkalomra főztek egy felturbózott változatot, hogy a renoméjukat emeljék...
2005-ben meg felvásárolták a Ridley`s-t és bezárták... Rumpus, Old Bob és Prospect mentek a levesbe a többi Ridley`s gyártotta sörről nem is beszélve.Kellettek a Ridley`s kocsmák de az IPA konkurrencia volt, hát kinyírták.
Ennyit a Greene Kingről dióhéjban.

magyar bucó 2011.07.20. 06:45:44

Nálunk is van "küvé" sörből, rigónak hívják.

Budapesti Szexipari Vállalat 2011.07.21. 03:42:05

@pif:
Persze, és Piroska meg a farkas története is színigaz.
Hiszen leírták, könyvben!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.07.21. 07:41:40

@Budapesti Szexipari Vállalat: Asszem kezd kialakulni egy meddő vita. Azért az évjáratos Thomas Hardy's Ale-ek, amikből az alábbi linken látható 500 kóstoló nekem nem kifejezetten Csipkerózsika-fejűnek tűnik, talán mégse tündérmese.
beeradvocate.com/beer/profile/1533/16858/?view=beer&sort=latest&start=500
És még sorolhatnánk. Szakadjunk már el a nagyipari 1/2 év egy év eltarthatóságú pasztőrözött söröktől és mosogatólevektől!

TonyCaviar 2011.07.21. 10:04:10

@Budapesti Szexipari Vállalat: Te tagadod New York létét, csak azért mert rohadt messze van és egy iszonyú gyorsan, nagyon magasan száguldó fémszivarban 300 másik üldögélő, unatkozó emberrel kell eljutni oda?
okosodj meg, mert így nehéz!

Gérard Duchemin 2011.07.21. 20:46:05

@pif: "Szakadjunk már el a nagyipari 1/2 év egy év eltarthatóságú pasztőrözött söröktől és mosogatólevektől!"

Nono!! A mosogatólé szó már egészen hasonlít a szarhoz. Épp ma láttam egy riportot a TV-ben, a "szar" szó miatt akartak elmarasztalni egy tokajiról író újságírót?
Bablevest majd vigyek a zárkába? ;-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.07.21. 21:36:11

@Gérard Duchemin: Nem neveztem meg egyet sem konkrétan, pedig van jó pár
:o]. Különben ez esetben Tonyt is mellém csukják, mert hagyott kommentelni...

TonyCaviar 2011.07.22. 11:16:27

@pif: Á, hogyha az alkoholgyártó mamutcégek veszik át a hatalmat az országban, akkor én az elsők közt leszek, akiket elvisznek. Biztos emlékeztek még "Egy lapát szar" című klasszikus cikkemre:) - folyekonykenyer.blog.hu/2009/11/12/egy_lapat_szar

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.07.22. 12:22:49

@TonyCaviar: Majd kitalálnak ISO-9000-es típusú állandó jelzőket, amiket kizárólagosan használhatsz a bolgodon, különben irgum, meg burgum.
:o]
Mondjuk, hogy pont Düsi rémisztget engem a "sz@rozásért" való elhurcoltatással, az külön vicces.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.07.22. 13:52:23

@pif: Düsin próbaper menne egyből, példát statuálnának vele, mi meg szobrot emelhetnénk neki: "Az ember, aki meg merte mondani az igazat." :)

ger. duchemin 2011.07.23. 16:59:17

@pif: Majd kitalálnak ISO-9000-es típusú állandó jelzőket

Mondjuk ángolosan a "szar" szót helyettesítsük mindig a "nemolyannagyonízletessel", és csak mi fogjuk tudni, mit jelent pontosan. ;-)
süti beállítások módosítása