Kb. egy éve kezdte bontogatni szárnyait a műfaj, ez mondjuk a második évad, az előző télen volt vagy 5 sörvacsora, az excentrikus-izgalmastól a szánalmasig terjedő spektrumban. Idén is beindultak a kísérletező kedvű éttermesek, és egyre-másra hirdetik a sörvacsorákat. A Hegyalja úti Charles Hotelben működő János étterem, ami a múlt héten a Főzdefeszten bizonyította jártasságát a sör-étel párosításokban, amikor is a fesztivál gasztronómiai szenzációját, a Grabanc-szútrát prezentálták a nevezett sör mellé, most megtartja első nyilvános sörvacsoráját október 21-én, jövő pénteken.
Három dolog miatt bízom benne, hogy ez a sörvacsora kiemelkedő lesz. Egy: a feszten kóstolt revelatív kilencízű IPA-szútra, kettő: a vacsora koncepciójáért felelős Pif, aki eddig nem nagyon nyúlt mellé sör-étel párosítások terén, három: a János étterem konyháján már egy éve kísérletezgetnek ezekkel a receptekkel, nem valami ad hoc menüsort vetnek a közönség elé, ha jól látom, ez a vacsora komolyan van véve.
MENÜ:
Hideg kacsamáj-mignon kacsatepertővel és friss zöldségekkel
Riedenburger historisches Emmerbier
bajor bio-sörkülönlegesség
______
Tésztában sült lazacfilé zöldfűszeres krémsajttal és sáfrányos kagylómártással
Scheyern Kloster-Weisse Dunkel
bajor kolostori barna búzasör
______
Bárány Hufsteak krémes polentával, mediterrán zöldségekkel és sörös pecsenyelével
Hacker-Pschorr Octorberfest Märzen
bajor félbarna ünnepi sör
_______
Morzsás szilvatorta mézes Mascarpone krémmel
Weltenburger Asam Bock
bajor kolostori barna duplabak sör
___________
Okt. 21. 19:00; A vacsora ára 8900.- Ft/fő. Tel.: +36 1-202-3414 E-mail: janosetterem@charleshotel.hu
*******************************************************
Ugyanebben az időben a Csanády utcai Kánaán étteremben is megtartják a harmadik sörvacsorát, melynek fő vonzereje, hogy egy kivételével magyar sörök kerültek a sörsorra, ami nagy kísérlet, mert eddig magyar sör max elvétve került fel komoly sörsorra, itt viszont összefognak a legizgalmasabb magyar főzdék sörei, hogy bizonyítsanak abban az étteremben, melyben már három éve rendszeresen rendeznek sörvacsorákat.
Menü:
Kacsa rilette sokmagos bagellel
Köleses Sör
___________
Aszalt paradicsomos ravioli zsályás vajjal
Csobánkai Pastor-ale
___________
Keleti fűszerekkel sült csülök korianderes almasalátával
Weihenstephan Hefedunkel
___________
Angolos hátszín kecskesajttal sült fügével borsos pecsenyelével
Grabanc India Pale Ale
____________
Tripla csokoládé pörkölt szezám fagylalttal
Black Rose
_____________
Okt. 21, 20:00; A vacsora ára: 6900.- személyenként. t: +36 1 350 2622
*************************************************
Nyilván nehéz már elkapni, de azért jelezném, hogy ma este az Üllői úti Zila Kávéházban is lesz sörvacsora, itt se nem magyar se nem Oktoberfest hangulat, hanem inkább egyfajta utazási hangulat dominál. A sörsor körbemutat a földgolyón, Csehországból indulunk, aztán Amerikán, Anglián, Belgiumon és Németországon keresztül hazaérkezünk Csobánkára, ahonnan a fesztiváldíjas Fekete Bárány került koronaként a menü végére.
Menü:
Bernard Svatecny Lezak - cseh
Zakuszka forró paradicsommal,házi sajttallérral
________________
Liberty Ale - amerikai
Fűszeres vajhalfilé wonton tésztában fehérboros fokhagymás kagylóraguval, roppanós ruccolával
_________________
London Porter - angol
Sous- vide bélszíncsíkok bresaola chips-szel, sóágyon sült burgonyával
__________________
Cuvée renéé - belga
Tapenádos baconos csirke zellerfagylalttal, vadrizzsel
__________________
Schneider Weisse Aventinus - német
Aszalt gyümölcsökkel töltött fácánmell filé mézes sörmártással, mandulás fánkkal
___________________
Fekete Bárány - magyar
Repülő bon-bonok
___________________
Okt. 14. 19:00 Ár: 8.000 Ft t: 290 2417 mail@zilakavehaz.hu