Bambergben sok ősi dolog maradt fent, például az, hogy egy sörfőzde eredendően brewpub és fogadó is egyszerre. A Mähr’s Brau gyönyörű árnyas kerthelyiségében délelőtt 11 órakor teltház van, és nem turisátk, hanem mindenekelőtt helyiek töltik meg és nem szódavizet isznak, hanem sört. A Schlenkerla a füstölt sörről híres, de a Mähr’s Braunak is megvan a maga különlegessége – az Ungespundet – azaz szűretlen, nyílt erjesztésű pincesör. Ezt „U” néven palackozzák, és később majd fel is bontok egy üveggel. Nagyszerű, krémes habja alatt erősen parfümös komlóaromájú rezes folyadék, ami kevéssé szénsavas, és kellemesen száraz. Erre az ízre sokáig emlékszik a száj.
Stephan Michels, a főzde fiatal tulajdonosa és sörmestere kísér körbe bennünket a történelmi főzdén, ami gyönyörű, de mi már semmin sem csodálkozunk. Talán csak azon, hogy Stephan éppen akkor ért haza kéthetes amerikai túrájából, és jórészt amerikai exportra termel. Bamberget jócskán felfedezték az amerikai sörgurmék, és rengeteg sör utazik innen az USA-ba. Stephan ennek megfelelően maga is folyton kísérletezik, például szárazkomlózással. Ha az ősi és magabiztos bambergi sörkultúra talaján megszületik egy szabadon kísérletező sörfőzői szellem, abból bizonyára nagy dolgok születnek majd.