Berlinben ma már legalább egy tucat főzde működik, de csak egy részük hajlandó érdekes söröket főzni. Ezek a német sörfőzők nagyon józanok: majd akkor főznek IPA-t, ha IPA-t többen akarnak inni, mint sima világos sört. Annyi időnk nem volt, hogy őket is meglátogassuk – csak oda mentünk, ahol a sörfőzői kreativitást nem fojtja vissza a közönség vélt vagy valós konzervativizmusa.
Pár évvel ezelőtt már jártam a Südsternben, de akkor csak az étterem-részleg vezetőjével sikerült beszélnem, most viszont elkaptuk Thorsten Schoppét, az ambíciózus sörfőzőt, aki 12 éve főzi a kézműves sört a Südsternben, finoman tolva a szortimentet az izgalmasabb ízek felé – ma már állandóan csapon van a Südstern IPA. És mire idáig eljutott a Südstern, maga Schoppe is továbbblépett, jelenleg már épül az új saját főzdéje, a Schoppe Brau, melynek leendő szortimentjéből meg is kóstoltuk az XPA-t és a Holy Shit Christmas Ale-t, melyek keméynvonalas, citrusos, amerikaikomlós őrületeknek bizonyultak, kezdetnek igencsak bíztatóak.
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.