Régóta bennem van az a kínos érzés, hogy semmi értelme olyan sörökről írni, amiket a hazai közönség nem tud megkóstolni, ezért egy ideje kevesebbet foglalkozom az írással, és több energiát fordítok arra, hogy a hazai közönség ne csak olvasgasson, hanem kóstolgasson izgalmas külföldi kézműves söröket. Most végre megérkezett az első nagy sörszállítmány Berlinből a Szimpla Craft Beer Barba! Hónapok óta várunk a Schoppe Brau XPA-jára, és mától 3 helyen is kapható – meg lehet kóstolni a Szimplában, a Léhűtőben és az Élesztőben!
Thorsten Schoppe a kilencvenes években Németországban az elsők közt kapta meg a vírust, a csillapíthatatlan kíváncsiságot a kézműves stílusú sörfőzés iránt. Házi sörfőzőként kezdte, majd közösséget, tanítványokat is szervezett maga köré, végül 2001-ben megalapította a kreuzbergi Südstern Brauerei-t, ahol az első komoly söreit kezdte főzni. Közben felnevelte a berlini kézműves sörfőzők első generációját, akik nála főzhették le kezdő söreiket, amíg nincs saját főzdéjük. A kézműves sör világában igen fontosak az ilyen figurák, mint pl Californiában Fritz Maytag, és Berlinben Schoppe. Ezért nem volt nagy meglepetés, hogy 2011-ben ő lett az év sörfőzője az első Braufesten.
Az XPA évek óta fő már a Kreuzbergi (magyar építésű) főzőházban, mostanra azonban saját külön főzdét is alapított – a Schoppe Braut. Senkit ne tévesszen meg a neve, az X itt azt jelenti Kreuzberg, (a Kreuz keresztet jelent), de attól ez még egy rendes IPA, vagy is egy belga IPA.
Kitöltve bizalomgerjesztő vöröses narancsszínt kapunk, kevés de tartós sárgás habbal. Jellegzetes, kicsit csípős illatában fenyő, fokhagyma, és valami fura zöldség, édeskömény, lestyán vagy más félig elfeledett leves- vagy halfűszer dereng fel.
Az íze úgy kezdődik, mint egy pattanásig feszült malátás-komlós pilzeni, aztán a húr elpattan, és egy pillanatra vaskos malátaédes lesz, majd fanyarul átcsúszik az amerikai komló pszichedelikusan pirosgyümölcsös ízébe, végül annak földes, elektromos keserűségébe.
Nagyszerűen iható, karakteres, vagány IPA!