Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tegnap este a Csehországból frissen megtért Főzdevadász jóvoltából csapra vertünk egy óriási palack cseh kézműves sört: a Pegas Novy Goldot.

Főzdevadász kecójában nincsenek hagyományos fehér falak, ő ugyanis úgy hasznosítja a függőleges terepeket, hogy polcokat rak fel, és azokra meg sörösüvegeket, jót, rosszat, olcsót, drágát, mindennapit és különlegeset, csatosat és pillét, mindenfélét. A gyűjtemény lényege, hogy mindet ő itta meg, és nagyjából emlékszik is rá, hogy mi volt bennük. Ez persze nem mindig kellemes munka. A minap például ő is kapott a Stadleres áldásból. Megitta. Rákérdeztem a másfél literes Arany Ászokos pillepalackra. Azt is megitta. Nagy nehezen lenyomta. Nem önt ki sört – ezért tisztelem, én az ilyesmiből két kortyot bírok…
Ez persze a gyűjtemény kisebbik és érdektelenebbik része, és tegnap este egy különlegesen szép darabbal gazdagítottuk a kollekciót, mert a brnói Pegas olyan, hogy már az üvege is tiszteletet parancsol. 2 literes kancsóra emlékeztető kövér fekete tekebábú, derekán fémöv, ami aztán generózus ívű, nagy fémfülben végződik, kell is neki a jó fogás, mert az üveg is jó nehéz, az első töltésnél így is figyelni kell, hogy ne locsoljuk ki.
A brnói Pegas – Pegazus – Hotel földszintjén elhelyezkedő látványsörfőzde azt állítja magáról, hogy az első morvaországi sörfőzde, az U Fleku után a második csehországi sörfőzde, és egyben az ország legnagyobb volumenű házisörfőzdéje, ami önmagán kívül 5 másik éttermet/sörözőt is ellát sörrel.


A sör színe mélyborostyán és opálos, hiszen szűretlen. A habja kövér, de nem nagyon sűrű, viszont van egy érdekes barnás színe. Némán kortyolgatjuk, nem akarok előreszaladni az értékeléssel, az első megállapítás az, hogy jó pinceíze van, mint valami súlyos, fahordóban érlelt bornak, miközben nem emlékeztet borra. Én azt mondom, trófeák, agancsok a pince-étteremben, leginkább erről mesél ez az íz. De aztán figyelni kell a komlóra is, mert ha szelíden is, de határozottan jelen van egy nagyon finom, gyümölcsös komlóíz, mintha egy bátortalan IPA-idézet volna, a hidegkomlózás kegyetlen túlrajzoltsága nélkül. Ahogy melegszik, a pince-íz lassan földes ízzé szelídül/erősödik, és erősen érződik a sör frissessége, a házi-sör jelleg. Ez a házisörös frissesség azonban esetünkben 16 ballinfokkal felfegyverkezve érkezik, az alkohol valahol 6-7% körül járhat, úgyhogy az élmény nem emlékeztet az átlagos magyar szőke házi-sörökre – persze ebben a mezőnyben is vannak különleges esetek, lásd: Bauer. Nagyon szépen fogyott a borostyánszínű cseh óriás, ezt a 2 litert tényleg nem volt nehéz munka felszippantani. Annyira nem, hogy aztán még levezetésnek egy Radegastot is meg kellett innunk, a szépemlékű Maros utcai étterem emlékére (amit a régiek még Radegastként ismernek) Ez levezetésnek pont jó volt, Csehországban is vannak közepesen érdekes, nagyipari sörök, ez ilyesmi volt, mindazonáltal nem kellemetlen, de sehol sincs a Pegas szerető melegségéhez képest.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr291722157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2010.02.02. 17:36:40

Ó sárga irigység miért hatalmasodsz el rajtam...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.02.02. 21:12:08

nagyon helyes, Vadász úr igyon is meg mindent, én is kiolvasok mindenféle szar könyvet. Attól fejlődik a Zízlés!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.02.03. 11:46:56

A Maros utcai étterem az nem Radhost volt inkább? Vagy az én memóriám kopott meg?
Amúgy igen irigy vagyok...
(bár tegnap este a saját sütésű rozskenyeremből készült sajtos szendvicshez isteni volt a Stieglbock...)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.02.03. 14:00:21

@TonyCaviar: (koromból is adódóan) Vitatkoznék - lásd ezen az oldalon:
obudakocsma.blog.hu/2009/03/02/kitekinto_maros_etterem_es_sorozo - az egyik kommentet.

de ha neki nem hiszel, úgy látom Új Péter (ha ő az UP) is így tudja
index.hu/10/2009/05/17/gyere_velunk_mi_sem_megyunk_sehova/ -
2. bekezdés

TonyCaviar 2010.02.03. 14:41:58

@pif: Szia, Óbudakocsma az egészről nem tud semmit. Hát mikor járt az ott? Ezt utoljára szerintem 96-ban hívták Radegastnak.
Sztem UP-nak nincs igaza, egy indexes nem figyel ennyire a részletekre... de utánakérdeztem egyes mérvadó fórumokon.

TonyCaviar 2010.02.03. 19:25:25

Na megvan a megoldás: mindkettő igaz. Radhost az a hely Csehországban, ahol a Radegast nevű sört főzik, és mindkettő érvényes megnevezés volt. (képes voltam ezért felhívni őket:) Ma már csak Drehert árulnak... elmegyek egyszer azért tesztelni.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.02.04. 07:33:36

@TonyCaviar: A régmúltban a Halászbástyánál összezenélt pénzünkkel testületileg odavonultunk és kértünk egy meganagy-tál sültkrumplit meg sok sört. Nyaranta a hátsó "kerthelyiség"-be is ki lehetett ülni igazi budai bérházudvar-hangulatba. A Radhost fogalom volt.
Azért köszi az utánajárást, abszolúte nem tudtam a másik nevéről, bár a Radegast sört azt ismertem.

TonyCaviar 2010.02.04. 10:24:02

Arról a hátsó kerthelyiségről az jut eszembe, hogy gimiben ott kihúztam egy csíkot pirospaprikából, és szívószállal feltoltam az orromba. Mindig is kíváncsi alkat voltam.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.02.04. 11:51:01

@TonyCaviar: ez már egy kicsit davidlynches
:o]
Hja a boldog békeidők, amikor még a szintén közeli Krisztina Sörözőben is Wernesgrünert mértek és Kun Béla szobra (Varga Imre) tekintett kalaplengetve a Vérmezőre...

TonyCaviar 2010.02.04. 12:34:20

Na, úgy fest egy környéken nőttünk fel:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.02.04. 14:30:27

@TonyCaviar: Akkor a nosztalgiapartit lezárhatjuk, zárásként még egy pár lírai sor egy másik első kerületi őslakostól, Tandoritól

"Radhost, világos sör, tíz forint hatvan.
Nem rossz! Mit jelenthet, hogy Radhost? Dömi
és Barnabás ül szekrényükben,
s ezt emelgetik: „Radhost!”, köszöntvén

az estét, és kint csorog a konyhacsap,
épp joggal, mert vájdlingban a Radhost hül.
A Jégbüfével átellenben
vettem a sört,..."

pesti lokista 2010.02.07. 14:57:40

most télen voltam brnó-ban, ahol a pegas sörözőben ebédeltünk. a kaja is jó volt és még csak átvágni se akartak bennünket, ami mostanában csehben( a 90-es évek eleje óta )újra divat lett!
a sörüket a prágai novomestsky pivovar, szintén helyben főzött söréhez tudnám hasonlítani, de szerintem az jobb. ott most (10 napja) 38 korona volt egy korsó, a pegasban ha jól emlékszem 30-32 körül. brnó egyébként reális (budapesthez közelebbi)célpontja lehet a sörkedvelőknek, szinte minden nagyobb cseh márka kapható, 20-40 korona között. a mi 4*-os szállodánkban 1 l pilsnert 65 koronáért ittunk.

Serkoptató 2010.02.11. 16:13:46

@TonyCaviar: A Radegastot Nosovicében főzik Morvaországban, Frydek-Místek szomszédságában, a "Radhost alatt".
süti beállítások módosítása