Az az igazság, hogy ha valaki kézműves sörfőzésbe fog a világ bármelyik részén, szinte tálcán kínálják magukat a klasszikus angol felsőerjesztésű sörfajták, az ale-ek, melyeket sokkal könnyebb kisipari méretekben előállítani, mint nagyüzemben. Az olaszok is rengeteg ale-t főznek, sőt tulajdonképpen csak azt.
És az ale az nem valami nagypapás műfaj, amiben nincsen szénsav, és csak egy rozzant brit karosszékben üldögélve fogyasztható, bár kétségtelen, hogy a selymes ízgazdagság könnyen ellágyítja a szívet. Ám van ale-ből is olyan, ami korántsem megnyugtató, kedves, hanem inkább elektromos, a legfőbb ilyen az India Pale Ale, ami manapság talán mondhatni a legdivatosabb poszt modern műfaj két kontinensen.
A Del Ducato a veretes, finomkodó sörei mellett egy másik brandet is épít, a BIA nevűt, ami a Birra Italiana Artigianale (Olasz Kézműves Sör) rövidítése, és kevésbé a gurméknak szól, inkább az általános fiatalságnak. Talán ezt hivatott jelképezni a címkén szereplő sörrel félig feltöltött tacskó.
A szokásos helyes 33cl-es pezsgőspalackból tökéletes narancsszínű folyadék csorog ki, intenzív édes illatot árasztva. Az íze is azonnal levesz a lábáról bárkit. Nincs kérdés afelől, hogy ez egy keményvonalas IPA, a klasszikus komló-összetétellel, csak az alap van a szokásosnál kicsit édesebbre hangolva, ami minden bizonnyal a palackos erjesztés áldása. Egyszerre szappan egyszerre méz. Nemcsak klasszikus, de összefoglaló jellegű IPA van a poharunkban, mindent beletettek, amit az IPA-ról tudni lehet. Benne van a cascade komló kikészítő grepfrút aromája, és ott van a főzelékes, sűrű, keserűkomló is, kellemes száraz befejezéssel. Nem túl erős (6,5%), jól iható, fiatalos, keményvonalas craft-beer.Egyszer talán majd itthon is kapható lesz - végül is Parma nincs messze.