A tavalyi jelentést úgy fejeztem be, hogy 2013 még durvább lesz, mint 2012, és ebben nem tévedtem. Tényleg fokozódott a helyzet magyar kézműves sör fronton: (sokan utálják is már a szót, meg tudom érteni, már dolgozunk az új kifejezésen – legyen mondjuk: mestersör?) önfeledt termékfejlesztési dömping, kreatív lubickolás, megfeszített munka, csendes tanulás, óvatos helyezkedés, a felfokozott érdeklődés moraja és távoli csatazaj mind egyszerre hallatszik. Ebben az évben kb. megháromszorozta magát a fővárosi kézművessör-szcéna.
Először is nyílt három új sörfőzde – a Legenda, a Hopfanatic és a Bigfoot. Megnyílt az első nagy craft-beer szentély – az Élesztő, ahol 21 csap ontja a kézműves sört napi 12 órában. Betettük a lábunkat a VII. kerületi mulatónegyedbe – ott nyílt a Léhűtő. Mellette pedig tucatnyi hely vette fel a kínálatába a kedvenc söreinket – Spíler, Kék Ló, és sorolhatnám. Megnyílt két brewery pub – a Legenda és a Hopfanatic Brewery Pub, ahol csak az adott sörfőzde söreit árulják. A legjobb frissen nyílt helyekről külön posztot szeretnék írni, ezért itt most nem sorolom őket.
A legszórakoztatóbb innovációs dömping a robbanásszerűen fejlődő gerillasörfőzés felől jött >>>. Velük valóban kinyílt a magyar sör világa – ők azok, akik nem biztosra mennek, hanem folyton gasztronómiai kihívások elé állítják a közönséget, új ízekkel, új sörműfajokkal. Ők keresik a jövő útját, úgyhogy az ő virágzásuknak külön örülünk.
A sörértő közönség egyre komolyabb importsör-kínálatból is választhat, most hogy beindult a Budapest-London sörexpressz, és az Élesztő (januártól a Léhűtőben is) londoni kézműves söröket is csapon tart.
A főzdék is tettek azért, hogy a kézműves sörök egyre népszerűbbek és ismertebbek legyenek, mindenekelőtt azzal, hogy mára egész szép üveges kézműves sör kínálat fejlődött ki a 2012-es palackozott sörhiányhoz képest. Ma már akár húsz féle sörből felálló szortimentet is tarthat az a vendéglős, aki ilyesmiben gondolkodik.
Volt idén is két teltházas Főzdefeszt, olyan nyertesekkel, mint pl. a Napalm >>>
és, megvalósult az első külföldi Főzdefeszt Berlinben >>>, ráadásul hatalmas sikerrel. Azt hiszem, ma már visszavonhatatlanul felírtuk magunkat valahová az európai sörtérkép margójára. Azóta több megkeresés is érkezett, így elképzelhető, hogy több országban is rendezünk majd Főzdefesztet.
A Corvinus egyetem a nagy felbuzdulásra való tekintettel beindította a Sörszakmérnök képzést >>>, melyre kb. hatvanadmagammal magam is bejárok. Akik oda járnak előbb-utóbb mind kezdeni fognak valamit a megszerzett tudásukkal.
És persze megvolt idén is a legszebb hülyeség, a Kisalföldi Meggyes körül kirobbant ütésváltás >>> formájában, aminek érdekes következménye lett. A fura színben feltűnő Er-Pé sörfőzde azóta igyekszik belépni a sörforradalomba és egyre másra gyártja a „különlegességeit” és kommunikációban is izmosodik – weben, facebookon hirdeti magáról a kézműves minőséget. Okos üzleti húzás, hogy azokra fókuszál, akik a kézműves sör lényegét a különféle gyümölcsszirupokkal ízesített olcsó lágerben látják.
Na és mi lesz 2014-ben? Szerintem konszolidáció, újraszerveződés, megszilárdulás középen, még nagyobb növekedés a széleken.
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.